Els dialectes del català amb cançons!

Hola de nou! Avui us porte una activitat enfocada a descobrir els diferents dialectes del català a tercer de l’ESO. Sovint és difícil explicar als teus alumnes que tot allò que parlem des de Sales a Guardamar i des de Fraga a l’Alguer és català i tenim al nostre abast una eina que cada dia escoltem, mai millor dit, i ara és l’hora d’utilitzar-la: la música!

La següent activitat consisteix a descobrir els principals dialectes del català mitjançant cançons del panorama musical actual i que pot fer que tot aquell alumne que no sent música en la nostra llengua ho comence fer. Fins ara aquesta activitat s’havia fet amb cançons escrites a un paper i repartides a l’aula, però ara amb l’avenç de les noves tecnologies i amb un projector a classe podem canviar el mode de fer l’activitat.

L’avenç és aquest: un mapa interactiu basat en Google Maps on podeu veure la procedència dels grups de parla catalana que han estat escollits per fer l’activitat. Cliqueu sobre cada indicador per descobrir la música de l’indret. Als marcadors s’especifica el dialecte amb el qual canten i l’enllaç web de la cançó elegida.

Podeu gaudir-ne i podeu participar d’aquest mapa posant als comentaris un dialecte (com més específic millor), la cançó i el grup o cantant que la interpreta. Tan bon punt els llija, els hi posaré!

11 thoughts on “Els dialectes del català amb cançons!

 1. Hola! A mi m’agrada la cançó “Tu fas” del grup Doctor Prats i que procedeixen de Terrassa. En la cançó usen la varietat oriental.

  M'agrada

 2. Hola! a mi m’agrada la cançó l’Empordà del grup Sopa de cabra i que procedeix de Girona la va composar Josep Thió i lletrada per Jaume Rufí. En la canço usen la varietat oriental.

  M'agrada

 3. Hola! A mi m’agrada la cançó Per Quinquennals del grup Pepet I Marieta i que procedeixen del riu Sénia. En la cançó usen la varietat dialectal de el Català occidental > tortosí o català de transició. 🙂

  M'agrada

 4. Hola! A mi m’agrada la cançó de volcans del grup buhos i que procedeixen de Calafell (Tarragona). En la cançó usen la varietat del bloc oriental.

  M'agrada

 5. Hola!
  A mi m’agrada la cançó Caminem Lluny del grup Doctor Prats
  i que procedeixen de Tarrasa prop de Barcelona. En la cançó usen la varietat dialecta Català oriental.

  M'agrada

 6. Hola! A mi m’agrada la cançó La Dansa del Vestit del grup Txarango i que procedeixen de Ripoll (Girona) En la cançó usen la varietat català oriental (nord-oriental)

  M'agrada

 7. Hola! A mi m’agrada la cançó Una lluna a l’aigua del grup Txarango i que procedeixen de Sant Joan de les Abadesses,Girona. En la cançó usen la varietat dialectal septentrional de transició del bloc oriental

  M'agrada

 8. Hola! A mi m’agrada la cançó mentrestant del grup lil dami i que procedeixen de Terrassa. En la cançó usen la varietat occidental.

  M'agrada

 9. Hola!
  A mi m’agrada la canço : Un pam de nas del grup Txarango i que procedeix de Barcelona, Cataluña . En la canço usen , la varietat occidental

  M'agrada

 10. Cançó – “Vull estar amb tú”
  Grup – Els Catarres
  Dialecte – Català oriental > nord-oriental

  M'agrada

 11. Hola!! A mi m´agrada la cançó “Fins que arribi l´alba” del grup Els Catarres i procedeixen de Aiguafreda (Barcelona). A la cançó usen la varietat català oriental > català central > gironí. 🙂
  :

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s