Entrevistem a Jaume I

Fa uns dies celebràvem la diada del País Valencià i aquest esdeveniment que té lloc cada nou d’octubre ha de quedar marcat a les aules perquè és part de la nostra història. En aquest dia els valencians celebrem que el rei en Jaume entrà a València l’any 1238 i malgrat que alguns volen sentenciar la història jutjant-la amb ulls actuals, hem d’aprendre a veure cada moment de la història amb els ulls del mateix determinat moment, no amb els nostres que són actuals.

Evitant les polèmiques, una bona manera d’aprendre història és elaborar una entrevista a un o diversos personatges que volem estudiar amb la finalitat de conèixer perquè recordem el personatge o els personatges i així enllaçar la seua vida amb el moment històric i els esdeveniments ocorreguts. Amb l’avanç de les noves tecnologies aquesta activitat que fa alguns anys no s’hagués pogut fer a l’aula, ara podem realitzar-la sense cap inconvenient amb l’ajuda dels mòbils o les tauletes.

Mans a l’obra! En aquest cas no calgué una presentació inicial del tema, perquè tots saben qui fou aquest rei conqueridor i perquè el recordem. Tan sols calgué explicar la dinàmica de l’entrevista als alumnes i repartir les tauletes. Després de dues sessions de recerca i treball, cada grup cooperatiu entregà una entrevista amb preguntes realitzades pels mateixos alumnes amb respostes elaborades com si les hagués dit el mateix Jaume I.

Veiem ací algunes de les preguntes de diverses entrevistes:

Entrevistadors: -Com tots sabem, eres molt conegut. A què es deu la teua fama?  Jaume I: -Això es deu al fet que vaig heretar la corona d’Aragó quan només tenia cinc anys. A més, sóc rei d’Aragó, Mallorca i València. Després, també sóc comte de Barcelona i senyor de Montpeller.

Entrevistadors: Podries contar-nos alguna cosa interessant o anècdota?
Jaume I: En el meu bateig, van encendre 12 veles i el últim en apagar-se fou la de Santiago, en català Jaume, per això ma mare em va posar Jaume.

Entrevistadors: Quina tàctica vas utilitzar per a les teues conquistes?
Jaume I: La meua estràtegia de conquesta era treure enclavaments estratègics com Morella, Peníscola i Borriana a on es repartien la majoria dels aliments de la zona a les poblacions del voltant.

Entrevistadors: Com va conquerir València Jaume I?
Jaume I: La seua conquesta va començar el 1232 des del nord, finalitzant l’any 1245. Morella, Borriana i Peníscola van anant caient i Jaume I s’arrimava així a la ciutat de València. Corre l’any 1237 quan la victòria de les seues tropes a la Batalla d’El Puig, a pocs quilòmetres de València i última defensa del rei musulmà Zayyan, li va obrir les portes de la ciutat i el 1238, les tropes catalanes i aragoneses entren a València.

Entrevistadors: Quina i quan va ser la teua primera conquesta?
Jaume I: La meua primera conquesta va ser la ciutat de Mallorca el desembre de 1229.

Cal dir que ací no pot acabar l’activitat sinó que pot tenir moltes més fases, com per exemple l’intercanvi de preguntes entre grups, el repartiment d’etapes o obres d’un mateix personatge entre diversos grups o el més divertit de tot! Representar l’entrevista en un teatre amb el teu grup amb la finalitat que la resta de la classe se n’assabente de les investigacions realitzades pel grup que representa l’entrevista d’una manera agradable i amena.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s